Neohodnoceno

STUDENT - Muškát Moravský

Expresivní muškátové aroma s jemnými citronovými tóny, čerstvou chutí po žlutém ovoci a „živou“ kyselinou předurčuje toto víno ke každodennímu osvěžení. K letnímu salátu z broskví a muškátových hroznů s ovocným džusem. Skvěle doplní smaženého kapra s bramborovým salátem, překvapí v kombinaci s pařenými a hnětenými sýry.

 

Skladem
Kód: 914
199 Kč
Kategorie: Bílá vína
Příležitost: Hospodář
Barva: Bílé
Typ: Tichá vína
Suchost: Polosuché

Oblast: Morava

Podoblast: Velkopavlovická

Kategorie: Pozdní sběr

Ročník: 2022

Obsah: 0,75l

Analytika: tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 5,5g/l, 7,5g/l, 11,5%

Charakteristika: 

Expresivní muškátové aroma s jemnými citronovými tóny, čerstvou chutí po žlutém ovoci a „živou“ kyselinou předurčuje toto víno ke každodennímu osvěžení. K letnímu salátu z broskví a muškátových hroznů s ovocným džusem. Skvěle doplní smaženého kapra s bramborovým salátem, překvapí v kombinaci s pařenými a hnětenými sýry.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

mendelka

Student, Doctor a taky Professor jsou tři nové názvy vín, která vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici Mendelovy univerzity. Každé víno má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a také etikety. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský.

Víno Student je základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína, která vyrábí studenti třetího ročníku. Z celkové produkce univerzitního vinařství v Lednici tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.

Vyšší řada vín nese název Doctor. Tato jsou ve srovnání s předchozí řadou těžší a celkově propracovanější. „Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců,“ sdělil Holešinský. Z celkové produkce tvoří také menší množství, zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.

Nejvyšší a špičkovou kategorii vín pojmenovali Professor. „Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející,“ doplnil Holešinský. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.