Mendelova universita

mendelka

Student, Doctor a taky Professor jsou tři nové názvy vín, která vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici Mendelovy univerzity. Každé víno má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a také etikety. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský.

Víno Student je základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína, která vyrábí studenti třetího ročníku. Z celkové produkce univerzitního vinařství v Lednici tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.

Vyšší řada vín nese název Doctor. Tato jsou ve srovnání s předchozí řadou těžší a celkově propracovanější. „Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců,“ sdělil Holešinský. Z celkové produkce tvoří také menší množství, zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.

Nejvyšší a špičkovou kategorii vín pojmenovali Professor. „Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející,“ doplnil Holešinský. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.

Žádné produkty značky Mendelova universita nebyly nalezeny...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení