Veltlínské zelené
Veltlínské zelené, zrálo po dobu 11 měsíců v kameninové nádobě na hrubém kalu. Různé šarže veltlínu byly smíchány v jednu a společně zrály. První část cca 55 % ležela 3 týdny na slupkách. Druhá část cca 25% byla den macerována a zbylých 20% bylo napadeno ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Víno nebylo sířeno ani filtrováno, pouze lehce přisířeno před lahvováním.
Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Příležitost: | Sommelier |
Barva: | Bílé |
Typ: | Tichá vína |
Suchost: | Suché |
Oblast: Morava
Podoblast: Znojemská
Kategorie: Moravské zemské
Ročník: 2022
Obsah: 0,75l
Analytika:
tzn: cukr, kyselina, alkohol: 3,1g/l, 6,4g/l, 11,0%
Charakteristika:
Veltlínské zelené, které zrálo po dobu 11 měsíců v kameninové nádobě na hrubém kalu. Různé šarže veltlínu byly smíchány v jednu a společně zrály. První část cca 55 % ležela 3 týdny na slupkách. Druhá část cca 25% byla den macerována a zbylých 20% bylo napadeno ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.
Víno nebylo sířeno ani filtrováno, pouze lehce přisířeno před lahvováním.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.
„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.
Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.
Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).
Michal Kacetl