Neohodnoceno

DOCTOR - Carmenere

Carmenere je víno z hroznů odrůdy původně vysazené ve francouzském regionu Médoc.

Plné víno s tmavě červenou barvou, vůní lesních plodů, papriky, koření, jemných bylinek a bobulového ovoce. Tříslovinka je měkčí, takže víno je příjemně pitelné.

Skladem
Kód: 1387
292 Kč 241,32 Kč bez DPH
Kategorie: Červená vína
Příležitost: Sommelier, Raritka
Barva: Červené
Typ: Tichá vína
Suchost: Suché

Oblast: Morava

Podoblast: Velkopavlovická

Kategorie: Moravské zemské 

Ročník: 2019

Obsah: 0,75l

Analytika: tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 0,0g/l, 5,5g/l, 13,0%

Charakteristika: 

Carmenere je víno z hroznů odrůdy původně vysazené ve francouzském regionu Médoc.

Plné víno s tmavě červenou barvou, vůní lesních plodů, papriky, koření, jemných bylinek a bobulového ovoce. Tříslovinka je měkčí, takže víno je příjemně pitelné.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

mendelka

Student, Doctor a taky Professor jsou tři nové názvy vín, která vznikají v univerzitním vinařství v Lednici na jihu Moravy. Připravují je tam studenti a akademici Mendelovy univerzity. Každé víno má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a také etikety. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín Radim Holešinský.

Víno Student je základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína, která vyrábí studenti třetího ročníku. Z celkové produkce univerzitního vinařství v Lednici tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.

Vyšší řada vín nese název Doctor. Tato jsou ve srovnání s předchozí řadou těžší a celkově propracovanější. „Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců,“ sdělil Holešinský. Z celkové produkce tvoří také menší množství, zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.

Nejvyšší a špičkovou kategorii vín pojmenovali Professor. „Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející,“ doplnil Holešinský. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské topce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.