Neohodnoceno

PÉT - NAT Muller Thurgau

Živý, divoký, energický, lehký, svěží, perlivý a nespoutaný přesně takový je pét-nat ročníku 2021 z Mullerky, která pochází z naší staré vinice v Mackovicích.

Skladem
Kód: 422
Značka: Kacetl
234 Kč
Kategorie: Kategorie vín
Příležitost: Raritka
Barva: Bílé
Typ: Tichá vína
Suchost: Suché

Oblast: Morava

Podoblast: Znojemská

Kategorie: zemské

Ročník: 2021

Obsah: 0,75l

Analytika: 

tzn: kyselina, alkohol: 7,6g/l, 10,0%

Charakteristika:

Živý, divoký, energický, lehký, svěží, perlivý a nespoutaný přesně takový je pét-nat ročníku 2020 z Milerky, která pochází z naší staré vinice v Mackovicích. Hrozny byly sklízeny při cukernatosti 17°NM, následovalo ihned lisování, poté spontánní fermentace v nerezu a při dokvášení bylo víno nalahvováno. Kalnější barva se zelenkavými odstíny. Vůně divoká, plná citrusů a zelených jablek s dotekem kvasnic a citronové trávy. Chuť je živá a nespoutaná s pikantní kyselinou a kořenitostí.

kacetl

Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.


„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.


Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.

Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).

Michal Kacetl

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení