Cuvée Element Terra
Kupáž tvoří především Chardonnay doplněné o Rulandské šedé a Rinot. Na plnosti a potencionálu mu dodává zrání v sudech typu Barrique.
Kategorie: | Kategorie vín |
---|---|
Hmotnost: | 1.3 kg |
Příležitost: | Sommelier, Raritka |
Barva: | Bílé |
Typ: | Tichá vína |
Suchost: | Suché |
Oblast: Morava
Podoblast: Mikulovská
Kategorie: Pozdní sběr
Ročník: 2019
Obsah: 0,75l
Analytika:
tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 1,7g/l, 5,8g/l, 13,0%
Charakteristika:
Element Země je silným zážitkem s mazlivým závěrem. Na plnosti a potencionálu mu dodává zrání v sudech typu Barrique. Víno je značně robustní s podtóny vanilky a zralého kompotovaného ovoce. Kupáž tvoří především Chardonnay doplněné o Rulandské šedé a Rinot. Celkově je velmi elegantní a skvěle se páruje s telecím masem anebo tuňákem. Je velmi vhodné k uložení na více let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Bojanovský sklep Uherek se nachází v malebné obci Dolní Bojanovice ve Slováckém Podluží. Majitel a technolog v jedné osobě, Ing. Jiří Uherek, založil vinařství v roce 2007. Po absolvování oboru vinařství na MZLU v Brně postupně rozšiřuje plochy vinic a snaží se tak přenést maximum potenciálu jejich vynikajících poloh do svých vín. Orientace vinohradů, rozmanité půdní podmínky a specifické mikroklima vtiskují vínům osobitý charakter.
Kombinací tradičních postupů výroby s moderními technologiemi přenáší charakter vinice, ročníku a odrůdy do vína. Tvoří vína odrůdová a 4 druhy cueveé, které má zatříděné pod zemskými živly. U odrůdových vín se jedná především o typicky květinový Ryzlink rýnský, kořenité Veltlínské zelené nebo také extraktivní Rulandské bílé.
Pro udržení výjimečnosti a záruky originality využívá při výrobě starých technologií, často v kombinaci s novými poznatky. Vyrábí tak především kvalitní přívlastková vína se svěží kyselinkou a výrazným aroma, ale stejně tak využívá klasických metod, jakou jsou „Surlie“ a spontánní kvašení.
Cílem je nabídnout nezapomenutelný zážitek pocházející z moravských vinic s redukovanou sklizní.
Jiří Uherek