Neohodnoceno

Frankovka

Frankovka kvasila po dobu 3 týdnů na slupkách v otevřené kádi. Následně víno zrálo po dobu 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.

Skladem
Kód: 425
Značka: Kacetl
321 Kč
Kategorie: Kategorie vín
Hmotnost: 1.3 kg
Příležitost: Sommelier
Barva: Červené
Typ: Tichá vína
Suchost: Suché

Oblast: Morava

Podoblast: Znojemská

Kategorie: zemské

Ročník: 2021

Obsah: 0,75l

Analytika: 

tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 0,1g/l, 6,2g/l, 12,5%

Charakteristika:

Výrazná rubínová barva s fialovým okrajem. Ve vůni lehce divoké, s ovocnými tóny červeného rybízu, švestky nebo ostružin, nechybí tóny připomínající fialku nebo sladké koření. V ústech je víno tvrdší, s říznější kyselinou a jemnými tříslovinami. Chuť je primárně ovocná, kombinuje červené i tmavé peckoviny, s typickou kořenitostí Frankovky. Závěr je středně dlouhý se šťavnatou kyselinou. Frankovka kvasila po dobu 3 týdnů na slupkách v otevřené kádi. Následně víno zrálo po dobu 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

kacetl

Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.


„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.


Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.

Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).

Michal Kacetl