Neohodnoceno

Frankovka

Frankovka kvasila po dobu 3 týdnů na slupkách v otevřené kádi. Následně víno zrálo po dobu 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.

Skladem
Kód: 425
Značka: Kacetl
321 Kč
Kategorie: Kategorie vín
Příležitost: Sommelier
Barva: Červené
Typ: Tichá vína
Suchost: Suché

Oblast: Morava

Podoblast: Znojemská

Kategorie: zemské

Ročník: 2019

Obsah: 0,75l

Analytika: 

tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 0,0g/l, 6,7g/l, 12,0%

Charakteristika:

Výrazná rubínová barva s fialovým okrajem. Ve vůni lehce divoké, s ovocnými tóny červeného rybízu, švestky nebo ostružin, nechybí tóny připomínající fialku nebo sladké koření. V ústech je víno tvrdší, s říznější kyselinou a jemnými tříslovinami. Chuť je primárně ovocná, kombinuje červené i tmavé peckoviny, s typickou kořenitostí Frankovky. Závěr je středně dlouhý se šťavnatou kyselinou. Frankovka kvasila po dobu 3 týdnů na slupkách v otevřené kádi. Následně víno zrálo po dobu 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.

kacetl

Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.


„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.


Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.

Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).

Michal Kacetl

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení