Neohodnoceno

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský si poležel den na slupkách a rovnou z lisu putoval kvasit do starého sudu z francouzského dubu. Víno si poleželo v sudu 11 měsíců na veškerých kalech bez přidání jakýchkoliv aditiv. 

Momentálně nedostupné
Kód: 410
Značka: Kacetl
303 Kč
Kategorie: Kategorie vín
Hmotnost: 1.3 kg
Příležitost: Sommelier
Barva: Bílé
Typ: Tichá vína
Suchost: Suché

Oblast: Morava

Podoblast: Mikulovská

Kategorie: zemské

Ročník: 2019

Obsah: 0,75l

Analytika: 

tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 0,1g/l, 5,9g/l, 12,5%

Charakteristika:

Středně výrazná barva, se slámovým odstínem. Na nose působí víno energicky, objevují se tóny jablek, bílé broskve, lučních květin a kvasnic. V chuti objevíte žluté jablko, citronovou kůru nebo kdouli. Svěží charakter vína je podtržen pikantní kyselinkou. Ryzlink rýnský si poležel den na slupkách a rovnou z lisu putoval kvasit do starého sudu z francouzského dubu. Víno si poleželo v sudu 11 měsíců na veškerých kalech bez přidání jakýchkoliv aditiv.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

kacetl

Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.


„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.


Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.

Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).

Michal Kacetl