Neohodnoceno

Ryzlink vlašský

Příjemný zážitek pro příznivce vín na zbytkovém cukru. Tento Vlašák navíc kolonizovala ušlechtilá plíseň šedá, což se projevuje v medovém aroma s rozinkovým podtónem. I přes vyzrálou surovinu je víno v chuti stále svěží s minerální kyselinkou. Dobře se páruje s medovými dezerty a přírodními sýry s ořechy.

Skladem (> 5 ks)
Kód: 464
Značka: Jiří Uherek
245 Kč
Kategorie: Kategorie vín
Příležitost: Svůdník
Barva: Bílé
Typ: Tichá vína
Suchost: Polosladké
boryticky ryzlink vlassky uherek
Tip

Oblast: Morava

Podoblast: Mikulovská

Kategorie: Výběr z hroznů

Ročník: 2018

Obsah: 0,75l

Analytika:
tzn: zbytkový cukr, kyselina, alkohol: 40,3g/l, 6,8g/l, 11,0%

Charakteristika:

Příjemný zážitek pro příznivce vín na zbytkovém cukru. Hrozny pochází z teras u Sedlece, na kterých výborně vyzrály. Tento Vlašák navíc kolonizovala ušlechtilá plíseň šedá, což se projevuje v medovém aroma s rozinkovým podtónem. I přes vyzrálou surovinu je víno v chuti stále svěží s minerální kyselinkou. Dobře se páruje s medovými dezerty a přírodními sýry s ořechy.

uherek

Vinařství Bojanovský sklep Uherek se nachází v malebné obci Dolní Bojanovice ve Slováckém Podluží. Majitel a technolog v jedné osobě, Ing. Jiří Uherek, založil vinařství v roce 2007. Po absolvování oboru vinařství na MZLU v Brně postupně rozšiřuje plochy vinic a snaží se tak přenést maximum potenciálu jejich vynikajících poloh do svých vín. Orientace vinohradů, rozmanité půdní podmínky a specifické mikroklima vtiskují vínům osobitý charakter. 

Kombinací tradičních postupů výroby s moderními technologiemi přenáší charakter vinice, ročníku a odrůdy do vína. Tvoří vína odrůdová a 4 druhy cueveé, které má zatříděné pod zemskými živly. U odrůdových vín se jedná především o typicky květinový Ryzlink rýnský, kořenité Veltlínské zelené nebo také extraktivní Rulandské bílé. 

Pro udržení výjimečnosti a záruky originality využívá při výrobě starých technologií, často v kombinaci s novými poznatky. Vyrábí tak především kvalitní přívlastková vína se svěží kyselinkou a výrazným aroma, ale stejně tak využívá klasických metod, jakou jsou „Surlie“ a spontánní kvašení.

Cílem je nabídnout nezapomenutelný zážitek pocházející z moravských vinic s redukovanou sklizní.

Jiří Uherek