Kacetl
Vinařství Kacetl bylo založeno v roce 2018 a nachází se v malé obci Mackovice na Znojemsku.
Roční produkce je okolo 10 000 lahví a hospodaří cca na 1 hektaru vinic. Michal pracuje s tradičními odrůdami, jakou jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Frankovka.
„Tvoříme vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do dvou částí. Na jaře lahvujeme první část vín pod šroubový uzávěr. Jedná se o vína, která se vyznačuji svou lehkostí, ovocitostí a jsou určena k běžnému popíjení. Druhá část produkce se lahvuje na konci léta a jsou to vína, která zrají v sudech nebo v kvevri nádobách dovezených z Gruzie. Nazval bych je jako charakteristická vína s respektem k přírodě, která reprezentují naši filozofii“: říká Michal.
Vinař se snaží vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracuje individuálně. Pracuje na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání. Ta, která lahvuje na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Specialitou je Veltlín, který zraje na slupkách po dobu několika měsíců v kvevri nádobách. Vína kvasí spontánně
a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv během zrání.
Michalovi lahve mají i krásný příběh. Vzhledem k tomu, že od šesti let jezdí na koni a před lety si splnil svůj dětský sen a pořídil si dva lipicány, byl námět na etiketu jasně daný. Dominantou etikety je kůň, který s vinařem jako můj přítel kráčí na společné cestě životem. Linie kopce představuje životní cestu, ale také svah, půdu nebo-li vinici. A jak je to s koňmi, tak je to i s révou a vínem. Vždy je důležitý osobitý a individuální přístup. Obloha zobrazuje energii a vesmír (počátek všeho a splněná přání – vinařství a koně).
Michal Kacetl
Živý, divoký, energický, lehký, svěží, perlivý a nespoutaný přesně takový je pét-nat ročníku 2021 z Mullerky, která pochází z naší staré vinice v Mackovicích.
Veltlínské zelené, zrálo po dobu 11 měsíců v kameninové nádobě na hrubém kalu. Různé šarže veltlínu byly smíchány v jednu a společně zrály. První část cca 55 % ležela 3 týdny na...
Tato Pálava má skvělou viskozitu. V její vůni dominuje květinové aroma s dotekem medu. Chuť je příjemně kořenitá, šťavnatá se zbytkovým cukrem a harmonii s vyšší kyselinkou.
Krásně vyzrálá surovina si poležela 6 dní na slupkách. Poté následovala spontánní fermentace v akátových sudech, kde dřevo je původem ze Znojemska.
Víno leželo v sudu na hrubém kalu po dobu 10 měsíců bez přidání jakýchkoliv aditiv.
Ryzlink rýnský si poležel den na slupkách a rovnou z lisu putoval kvasit do starého sudu z francouzského dubu. Víno si poleželo v sudu 11 měsíců na veškerých kalech bez přidání...
Hrozny Frankovky částečně lisované v celku, částečně lehce macerovány. Poté následovala spontánní fermentace v dubovém sudu, kde víno zrálo 11 měsíců na hrubých kalech v sudech...
Frankovka kvasila po dobu 3 týdnů na slupkách v otevřené kádi. Následně víno zrálo po dobu 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.
Krásně vyzrálá surovina si poležela 2 týdny na slupkách a kvasila v otevřené kádi. Poté víno leželo 11 měsíců v použitém sudu z francouzského dubu bez přidání jakýchkoliv aditiv.
Ručně probrané hrozny nejvyšší kvality kvasily a zrály v keramických nádobách zvaných kvevri původem z Gruzie. Víno zrálo v kvevri 6 měsíců na slupkách, kde dlouhodobým ležením...
Stránka 1 z 1 - 11 položek celkem